Διημερίδα, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Μαΐου 2018

 

 

«Δοµές υποδοχής του µικρού παιδιού στον κοινωνικό χώρο.

Το Μεγάλο µας Σπίτι (Αθήνα) και το Πράσινο Σπίτι (Παρίσι) συνοµιλούν»

Διοργάνωση: Το Μεγάλο μας Σπίτι- Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

 

Το Μεγάλο µας Σπίτι είναι ένας χώρος υποδοχής, συναντήσεων και πρώιμης κοινωνικοποίησης που απευθύνεται σε παιδιά 0-4 ετών µε τα οικεία τους πρόσωπα. Ακολουθεί τα πρότυπα του Πράσινου Σπιτιού που εγκαινίασε η Françoise Dolto µε συνεργάτες της το 1979 και λειτουργεί από τότε στο Παρίσι. Το Πράσινο Σπίτι αποτέλεσε έμπνευση για πολλές ομάδες σε όλον τον κόσμο και ενέπνευσε και την ομάδα επαγγελματιών στον τομέα ψυχικής υγείας που δημιούργησε το Μεγάλο μας Σπίτι στην Αθήνα. Θεώρησαν ότι η πρόληψη με τρόπο φυσικό, φιλικό, ελεύθερο και με σεβασμό μπορεί να επιτευχθεί σε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο όπου παρέχεται ασφάλεια. Πίστεψαν ότι ένας τέτοιος χώρος θα αγκαλιάζονταν και στη χώρα μας, όπου η πρωτογενής πρόληψη είναι ελάχιστη. Πίστεψαν ότι ο χώρος αυτός θα απαντούσε στις ανάγκες της οικογένειας με μικρά παιδιά· και επιβεβαιώθηκαν.

Το Μεγάλο µας Σπίτι διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Με αυτή την αφορμή, σε διάλογο µε τους προσκεκλημένους µας από το Πράσινο Σπίτι, θα παρουσιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας µας και τις πρώτες µας εμπειρίες από την υποδοχή των παιδιών µε τους γονείς τους. Η τριπλή αναφορά στην παιδαγωγική, το κοινωνικό και την ψυχανάλυση στο χώρο του Μεγάλου µας Σπιτιού στηρίζει µια καθημερινότητα απρόβλεπτη, ανοικτή τόσο στη μοναδικότητα κάθε παιδιού και τα ερωτήματα που θέτει µε τον τρόπο του, όσο και στα ερωτήματα που συχνά προκύπτουν για τους γονείς µε τον ερχομό ενός παιδιού στην οικογένεια.

Με τις ανταλλαγές που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της διημερίδας, η ομάδα του Μεγάλου µας Σπιτιού επιθυμεί να συμβάλλει στη μετάδοση μιας άλλης αντίληψης για την πρωτογενή πρόληψη και την προσέγγιση του µικρού παιδιού και της οικογένειας.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.